Say cheese II

    Acum citiva ani am fost pina la Sibiu cu niste prieteni de familie, iar pe drum am vazut mai multe masute la care se vindea ceva..nu am stiut ce pina nu am oprit la una sa vedem ...era brinza afumata.. eu am fost incintat, dar era cam scumpa asa ca am pus toti pasagerii din masina bani si am luat una intreaga, recunosc aici ca dupa ce am gustat din ea mi s-a parut oribila :)... apoi  cind am ajuns la destinatie si am mincat acasa la cei la care mersesem iar am mai gustat de citeva ori din ea si parca, parca a inceput sa-mi placa... din fericire (pentru mine) celorlalti li sa parut oribila in continuare, asa ca mi-a ramas mie toata..dupa 3-4 zile acasa chiar a inceput sa-mi placa de-a binelea dar se terminase, asa ca i-am anuntat cind mai trec pe acolo sa mai ia :)..



Eu am avut si noroc sa fiu mereu aproape de producatori de brinza, chiar in vecini am avut multi ani o familie de ciobani, insa partea proasta era ca erau doar iarna acasa in restul timpului plecau cu oile pe la pascut departe de localitate,acum am alt vecin cioban dar el este doar angajat si nu produce brinza, doar merge cu oile la pascut iar sef cu brinza este patronul lui asa ca nu poate face rost deloc, însa fosta mea sotie era fiica unor ciobani de 5 generatii, aceea a fost perioada cind am avut posibilitatea sa mănînc brînza din belsug toata trimisa de cumnata mea pe de ascuns, ca parintii o renegasera pe fosta mea sotie.
 Si va pot spune cu sinceritate ca Telemeaua de o zi, este o brînza care poate face fata cu brio oricarui concurs international de brinzeturi,
Brinza este un aliment care imprumuta si isi formeaza gustul  dupa mediul in care este depozitata, un bun exemplu este brinza de Năsal :)..chiar daca are un nume.... nasol :)) calitatea ei este excelenta, si asta doar datorita spatiului in care este depozitata.


Mama fostei mele soţii era Băciţă, Băciţa are un rol principal intr-o stina, deoarece ea este ce-a care prepara brinza... si este raspunzatoare direct de calitatea ei....
Va propun urmatorul experiment... luati un litru de lapte de vaca si asezati-l pe aragaz, dupa ce s-a incalzit putin, turnati jumate din el intr-un vas iar peste el puneti o lingura de otet si amestecati usor, usor..in citeva secunde se va forma brinza, aceasta o strecurati din zer, si o lasati asa in strecurător sa se usuce bine, restul de lapte il lasati pina la limita clocotului si procedati la fel, veti obtine 2 tipuri de brinza, una (prima) untoasa, care atunci cind este pusa peste mamaliga ori peste paste se va topi si se va amesteca frumos, iar a doua ce-a care provina de la laptele clocotit este o brinza gumata care nu se topeste si care are un gust fad.
 In felul acesta se poate vedea ce mare importanta are cunoasterea temperaturii exacte de adaugare a cheagului in lapte, ( si aceasta doar dupa ochi ) si reusita unei brinze de calitate.

 Un rol mare il are si calitatea laptelui, vecinul meu care este cioban si cu care povestesc de multe ori despre brinza imi explica atitea incit ramin uimit, chiar si iarba consumata de oi are un aport urias in calitatea brinzei. ...Pe el de pe la 12-14 ani parintii  l-au dat ca argat la ciobanul din comuna , la noi in localitate ciobanul era ales prin sedinta de Consiliu local, se face un contract cu el, se stabilea cantitatea de brinza pe care trebuia sa o primeasca fiecare om, si era gata angajat... uneori ciobanul avea si el oi multe nu doar a satului.. asa ca pe linga cele 2 -300 de oi a satului mai avea si el 400 - 500... iar acelea pustiau practic tot ce era verde..asa ca acum sint asociati mai multe persoane si sint 5-6 turme mai mici...renuntindu-se la cioban din afara,  la una dintre acestea a fost cioban vecinul meu,  de la turma de oi a plecat la armata, acolo a invatat sa scrie numele lui, si sa citeasca pe litere..


cind a venit si-a gasit locul ocupat... a plecat la alte turme si tot asa de la una la alta, fara salar doar pe mincare si tigari mai mult, cind nu mai avea de lucru statea asa trist , se juca ziua cu cateii de intors oile si se plimba prin sat in cojoc chiar daca afara erau  +35 C :)

Pina isi gasea alt loc unde sa mearga..si tot asa... apoi s-a hotarit sa se insoare, sotia lui avea doar 16 ani cind a luat-o si el vre-o 28, peste un an ea deja avea copil asa ca el nu mai putea sa stea departe de ea.. a hotarit sa se faca om de casă... s-a si angajat in serviciu..insa dupa 3 zile nu a mai mers...l-am intrebat de ce si a zis ca il deranja faptul ca trebuia sa mearga la ore fixe, si ca era seful mereu cu gura pe el, el la oi se orienta dupa soare si era tot singur prin paduri fara sa-l bata nimeni la cap...


Intr-o zi si-a luat bota, si-a luat ciinele cel mare si a plecat..dorul dupa oi l-a mistui prea rau... la citeva luni sotia lui care tocmai implinise 18 ani a plecat de la el..si s-a mutat la altcineva, apoi l-a dat in judecata pentru pensie alimentara.... s-a descurcat cum a putut si a inceput sa o plateasca... uneori cind era pe munti cu oile o platea familia lui, fratele sau mama...

După un timp... a intilnit pe altcineva... si iar s-a recasatorit... acum avea 31 de ani si sotia tot 16, a revenit din nou acasa, a adus cu el si o turma de oi, si o vaca, era plata pentru cit muncise, din nefericire nu a avut cu ce le intretine si dupa un timp le-a vindut, cu banii si-a facut o casa separat de familia lui si s-a mutat cu sotia acolo... dar dorul dupa oi il punea la incercare si acum.. uneori mergeam pe la el si imi arata colectia lui de clopote si cingătaie ( clopoţel mai mic cu sunet strident), apoi isi punea chiar el cite unul la git si scutura din cap sa vezi mai bine cum se auzea el cind era pe oaie...acolo in timp ce clopotul clopeţea devenea alt om, se insenina la fata, de parca toata lumea asta era a lui...iar dupa ce il dadea jos ţi se rupea sufletul cind vedeai cum sufera din nou si cum se intristeaza , cum il mistuie dorul dupa oi...


Cam dupa un an de zile sotia lui a nascut o fetita, a fost tare fericit, si a inceput iar sa-si caude undeva de lucru la o fabrica... dar si de data aceasta a dat gres..nu s-a putut integra deloc... asa ca si-a luat din nou cojocul, bota si cîini si dus a fost... pe sotia lui mereu o vad privind pe drum la vale asteptind parca sa apara el din zi in zi... eu stiu insa ca nu va fi prea curind... si stiu si ca pina la urma si ea se va satura de asteptat si va pleca...

La asta ma gindesc mereu cind gust o brinza buna... cite povesti se afla de fapt in spatele ei... cite drame ori prin cite intimplari au trecut ce-i ce au facut-o pina cind ea a ajuns pe masa mea... incercati intotdeauna sa vedeti dincolo de produs, sa vedeti truda si sudoarea celor ce traiesc doar pentru asta, a celor ce si-au facut din producerea de brinza un mod de viata....in fiecare bucata de brinza e o poveste... si poate o lacrima...

Sigur ca exista brinzeturi  si brinzeturi, exista unele de care ne amintim cu drag, si unele care nu ne incinta cu nimic..dintre toate ce-a mai controversata este  Gordon Ramsey ..se spune ca este ce-a mai placuta la gust dintre toate..dar eu unul nu as gusta din ea nici mort.... ia vedeti in filmuletul de mai jos dece :)....

http://www.youtube.com/watch?v=vZ_-JzM-YQg

PS..tocmai am primit un mesaj de la prietenul .meu Dragos ... mi-a cumparat cartea Robinson Crusoe ...Uraaaaaa !!!!
Se pare ca e singurul dintre ce-i trei, am avut mare noroc cu el... ca intotdeauna de altfel , acum plec sa ma culc linistit..cind ma trezesc imi fac mamaliga cu brinza la cuptor :)... pofta buna la toata lumea !
...Dar nu plec inainte de a va arata  turma de oi a Primarului din satul meu :)

Comentarii

  1. Imi plac foarte mult pozele cu ciobanul.Cu branza nu prea ma omor...prefer cascavalul.

    RăspundețiȘtergere
  2. ...traigo
    sangre
    de
    la
    tarde
    herida
    en
    la
    mano
    y
    una
    vela
    de
    mi
    corazon
    para
    invitarte
    y
    darte
    este
    alma
    que
    viene
    para
    compartir
    contigo
    tu
    bello
    blog
    con
    un
    ramillete
    de
    oro
    y
    claveles
    dentro...


    desde mis
    HORAS ROTAS
    Y AULA DE PAZ


    TE SIGO TU BLOG
    BLOGU LU NINU



    CON saludos de la luna al
    reflejarse en el mar de la
    poesia ...


    AFECTUOSAMENTE
    BLOGU LU NINU



    jose
    ramon...

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa recunosc ca nu imi place branza si derivatele ei, dar posturile tale arata aproape ca un cult pentru branza;))......frumos:)...o seara buna:)

    RăspundețiȘtergere
  4. si eu consum branza cu o mare placere, desi nu sunt experta in alegerea ei.Iar partea cu experimentul , am incercat si eu de multe ori de noua ani de zile de cand tot fac branzica pentru fetitele mele.Cat sunt mici incerc sa le ofer numai mancare sanatoasa, preparata in casa-atat cat este cu putinta.De multe ori am gresit si rezultatul a fost branzica gumata, de care spuneai si tu, dar am fost norocoasa ca nu au aruncat cu ea dupa mine.
    Sa ai o seara frumoasa!
    P.S. Ma bucur ca dupa atata grija , ai reusit sa obtii cartea mult dorita.Lectura placuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ia mai lasa vorbaria si pune mana si fa niste branza zburata, cum ii spune Radu Anton Roman:
    http://www.scritube.com/diverse/retete-culinare/BRANZA-ZBURATA8589124.php

    Si daca tie-ti place branza sa stii ca mie-mi plac varza, viezurele, manzul si... urda. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. am incurcat cometariile, am vazut acum ca ati primit cartea! mi-e somn:(

    RăspundețiȘtergere
  7. Ninule.....nu fii rau! Nu pot sa cred ca la voi lipseste electricitatea.

    RăspundețiȘtergere
  8. dyanna, in poze e chiar ciobanul despre care se vorbeste, si pozele sint facute de mine dar cam de 2 ani :)

    Jose...., I speak only English :(

    Rapa_ru, mersic... You are coooool men !:)

    miki, sa-ti traiasca fetitele, sa fie sanatoase si fericite mereu !
    Chiar daca iese uneori mai gumata, te asigur ca mincarea gatita de mama ramine pentru toata viata ce-a mai buna mincare, (cred ca ma repet dar simt nevoia )... Eu am avut 7 mame vitrege si gateau ce-a mai buna mincare din lume :)..o sa sa scriu cindva despre asta :)


    Dragos, nu am avion, da cum fac rost de unu cum o zbor de nu se vede :)

    Iulia, :) ori ce comentariu ma face fericit :)

    Adelina, multumesc frumos, dar din pacate nu mi se datoreaza mie, asa sintem noi Rapoltenii plini de calitati, unii scriu fain, altii scriu fain si fac si dulceţuri bestial de bune :)... ai rezolvat cu Buburuzele ??? :)

    marcu, imi poti raspunde pe blogul tau la comentarii ca e mai usor asa, eu oricum trec si le vad..îmi buimacesti cititorii :)
    Avem si noi electricitate, dar eu ma refereau la iluminatul public cu asta e mai greu, 2 zile merge 20 ba :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Photo ... cu rotundele in depozit ... aferim...de la Miorita purcedem ...dar de unde atata sare pentru atat de multa branza?!! Cand ploua ...numai cioban sa nu fi!Despre transhumanta ce se mai aude...asa neoficial!• 75. Spânzuitul cailor ( 2 )• 62. Balca cea noua
    • 61. Fără sfârşit
    • 60. Dualitate: fag - alun
    • 59. Cavalul de os
    • 58. Sarea pământului şi străsihaştrii
    • 57. Cavalul şi timpul
    • 56. Cele şapte cavale
    Nu m-am putut abtine,dar am citit cu placere la Blogu lu Ninu!
    Sa fie bine!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Abtine-te de la comentarii jignitoare sau vulgare ca oricum nu le va vedea nimeni, nici chiar eu ca pe alea le citesc cu ochii inchisi. De asemenea, postarea comentariilor sub anonimat vor fi aprobate intr-o anumita limita.

Postări populare de pe acest blog

Moartea unui joc frumos

Casio G-Shock, un ceas fara concurenta

Blogul lu' Ninu si Lumea femeilor