Say cheese !



... Mă numesc Ninu... si recunosc că sînt brînzoholic :D ... am ascuns multa vreme acest lucru :( insa pe ascuns consumam brinza chiar si atunci cind sustineam ca m-am lasat, chiar si cind cu o privire nevinovata sustineam sus si tare ca nu eu am mincat cascavalul cumparat pentru pizza iar Zefi (prietena mea)a certat pisica :( , recunosc ca tot eu l-am mincat, nu tot, i-am dat si pisici o bucata, :)...mică :). acu insa promit ca nu mai maninc decit in zi de sarbatoare, si atunci putina, noroc ca sint Ortodox si in calendar zilnic e ziua unui sfint, iar eu sint mult prea credincios sa nu sarbatoresc zilnic :)...


 Ultima oara cind am fost la Real mi-am cumparat in sfirsit un set de ustensile pentru brinza... a fost un plan mai vechi care abia acum a fost dus la bun sfirsit :)


E mare pacat însa ca multa lume în RO nu e interesata  nici macar la nivel micro de calitatea unor produse alimentare cu larga cunoastere Internationala, nu ne pricepem la vinuri, nu ne pricepem la brinzeturi, si asta e o mare pierdere, in schimb ne pricepem la Tutun si la Alcool,( in satul meu inca de la 14 ani tinerii devin experti )
Ce vedeti in poza este o pseudo brinza :).." cascaval Dalia"  in circul politic si social din tara noastra, nu mai avem nici un produs de dai Doamne, cascaval de aceeasi fabricatie, din aceeasi maia este pus in diverse forme, i se dau diverse nume dar in realitate are acelas gust, aceeasi textura, controlul calitatii se limiteaza la a vedea daca produsul este obtinut in conditii igienice corespunzatoare nu si daca are gustul si textura ce-a care ar trebui sa le aibe, asa am ajuns ca industria brinzeturilor se se pravale la vale scotind fel si fel de timpenii care sint autointitulate cascaval dar in realitate nu au nimic de a face cu acesta nici prin gust nici prin textura.

Acum cîteva zile am avut ocazia sa maninc adevarata brinza EDAM si GOUDA, care sint un fel de Lina & Gherghina a brinzeturilor, si va spun cu mina pe inima ca sint o incintare, am mincat caşcaval  Parmigiano Regiano ...

care este cu un gust greu de descris, textura lui este asemanatoare cu a sapunului de casa, gustul de cascaval de calitate insa putin iute, tare, tare de abia poate fi ras, din prima muscatura simti ca a fost produs cu atentie, ca a fost produs cu dragoste si cu responsabilitate, conform cu traditia, maturizat corespunzator, 3 - 4 ani de zile, aceasta incintare gustativa nu se poate produce pe banda rulanta.
Am mincat Camembert...ce-a care se maturizeaza sub o patura de mucegai nobil






Si diverse alte brinzeturi cu mucegai, insa dintre toate soiurile de brinza pe care le-am mincat ori doar le-am gustat doua mi-au placut in mod deosebit, este vorba despre Cheddar si Longhorn Cheese,

Brinza Cheddar este dupa mine regele brinzeturilor, ea este atit de iubita in Anglia incit fabrica Cheddar Cheese factory, are instalata o camera prin care poti supraveghea non stop stadiul in care se afla brinza si toate lucrarile din beciul de maturare, Cheddar TV    este foarte urmarit si are mereu puzderie de telespectatori...si pe mine din cind in cind :))



Longhorn Cheese este o brînza produsa in SUA, si este produsa din laptele soiului de vaci Longhorn,





acestea fiind in special vaci pentru carne si nu pentru lapte dau lapte foarte putin dar cu o mare concentratie de grasimi si cu un gust specific, din acest lapte se produce o brinza cu un gust imposibil de confundat cu alte brinzeturi, brinza care se gaseste si la noi in Ro la  Metro, de unde am primit si eu o bucata anul trecut de ziua mea.

Apoi sa nu uit brinzeturile de capra, printre cele mai sanatoase brinzeturi din lume dar si cu niste preturi pe masura .

Si bineinteles brinzeturile noastre autohtone, brinzeturi pe cale de disparitie, insa de mare calitate, care chiar nu au egal pe lume cum sint .... brinza de bivolita, brînza afumata si brinza de burduf , produsa din lapte de oaie, dar nu porcaria de la supermarket pe care scrie Brinza de burduf II, ( care inseamna ca este de fapt din resturi de brinzeturi depreciate si apoi transformata in brinza, brinza care nu are nimic in comun cu brinza de burduf  decit denumirea,) ci brinza de burduf  luata direct de la ciobani, diferenta dintre ele o sa va uimeasca.

Gustati fel de fel de brinzeturi, veti vedea ca sint o incintare, brinza este cel mai bun medicament antistres ca si ciocolata, cind papilele gustative vor simti gustul brinzeturilor de calitate va vor stimula sistemul nervos central, iar acesta se va relaxa , lasind sufletul si intreg spiritul sa se delecteze cu placerea unui gust unic si deosebit.
Brinzeturile de calitate la fel ca vinul de calitate se savureaza cu deosebita atentie, ele nu sit facute doar sa ne stimpere foamea ci sint facute sa ne incinte fiinta si spiritul, gustati o brinza de calitate cu ochii inchisi, impingeţi-o cu limba spre cerul gurii, si mestecati-o incet... nu exista senzatie mai placuta decit asta, nu fumati inainte de a savura o brinza de calitate, nici dupa aceea, omoriti aroma si savoarea...de fapt daca fumati nu omoriti doar asta..ci multe altele  :)....

Dupa ce veti incepe se cunoasteti brinzeturile in profunzime veti vedea ca " Naşul Brînzeturilor" e de fapt un  impostor ordinar  iar ceea ce el numeste cascaval, nu prea se incadreaza nici la categoria brînza banala :( !

The land of CHEESE !         Si    All types of CHEESE

Si bineinteles un regal al brinzei, tăierea primului Parmezan al sezonului


Comentarii

  1. Ai tu mutra de soarece... Am banuit ceva de la bun inceput... :-) :-) :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ai facut o pofta de bulz cu branza de burduf, din aia luata direct de la ciobani...

    RăspundețiȘtergere
  3. Gouda nu mă prea încântă, Edam şi Ceddar sunt excelente. Mai e un caşcaval Masdam iar f. bun.
    Dintre cele cu mucegai, îmi place Camembert President. Şi Cambozola (o combinaţie între Gorgonzola şi Camembert). Parmezan adevărat am mâncat din Italia (sora lui Edu locuieşte acolo).
    De Longhorn Cheese nu am auzit. M-ai făcut curioasă. Credeam că am încercat totul de pe piaţa românească. :))) Da, şi noi suntem mari amatori de brânzeturi. :))

    Să ştii că ai dreptate! Brânza asta de burduf din supermarket nu e ca cea de la ciobani. Iar aia de capră e scumpă rău, dar bună. Mai scumpă decât cea cu mucegai. :)) În schimb, caşcavalul de capră nu-mi place.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragos, eu sint Pasoi, nu soricel :)) dar aparenţele înşeală !


    ina, imi pare rau ca eu am avut ocazia doar odata sa maninc bulz, la un restaurant la Haţeg, in schimb am mincat de multe ori Balmoş, imi place tare, tare mult :)

    Adelina, sa stii ca ma bucur mult ca esti o experta in brinzeturi :)..eu am vrut sa construiesc un blog unde sa public la fiecare postare despre cite un soi de brinza, eticheta ei se pareri personale dupa ce am gustat din ea, dar am abandonat din cauza ca la Real Hipermarket uneori gasesti doar 3-4 feluri de brinza adevarata, restul sint aiureli de 2 bani...asa ca terminam inr-o saptamina subiectele :( . O sa caut si eu Masdam... mersic mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. am invatat in anul 3 de facultate sa facem telemea si cas, si mie imi plac la nebunie branzeturile, mai tare decat orice alta mancare!
    Povestiti atat de frumos, si aveti atatea de povestit, stiu ca am mai zis dar ma bucur foarte tare ca ati revenit pe Blogger.
    A trecut ziua asta, ati primit cartea pe care o asteptati?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Abtine-te de la comentarii jignitoare sau vulgare ca oricum nu le va vedea nimeni, nici chiar eu ca pe alea le citesc cu ochii inchisi. De asemenea, postarea comentariilor sub anonimat vor fi aprobate intr-o anumita limita.

Postări populare de pe acest blog

Moartea unui joc frumos

Casio G-Shock, un ceas fara concurenta

Blogul lu' Ninu si Lumea femeilor