Moartea unui joc frumos

Astazi am fost la plimbare... inainte cu citiva ani in zona mea ziua de Paste si de Rusalii era speciala.. lumea iesea pe la porti.., cu masuta si scaune...femeile povesteau iar barbatii jucau carti... era obiceiul ca cei care nu jucau carti sa mearga prin sat la plimbare sa vada "Cartzalasii" ( adica pe cei ce joaca carti) uneori se statea la coada ca sa plece careva din joc si sa-i ia altii locul.
Jocul de carti era distractia preferata a barbatilor din localitatea mea , la priveghiuri intotdeauna se avea in vedere ca scaunele mai bune si masa mai mare sa fie pusa in curte unde vin barbatii sa joace carti..era mare cinste sa joci carti la priveghiul unui prieten ori vecin... si asa era si la sarbatori... se juca  doar 66 un joc putin ciudat... care in 2 se joaca intru-n fel si in 4 in altfel.. in 3 nu se poate juca.. si cartile sint ciudate..musai sa fie Maghiare sau Austriece tip Wilhelm Tell cu 32 +1 in pachet... cartile arata asa.....




Diferenta  intre ele este mai vizibila la asi.. dar si  la 3 ul de ghinda, cartea care poarta si numele tipului de carti... se mai deosebesc si prin scrisul de pe marginea personajelor, unde scrie in Maghiara sau in Germana dupa caz...

Pe timpul comunismului se lua curentul in fiecare seara..si la lumina lampii la Bunicul meu in casa prietenii lui veneau si jucau carti..jucau 66 pina noaptea tirziu..... am crescut cu cuvintele din acest joc..le auzeam prin somn... Bunicul meu avea un prieten in Ungaria care ii trimitea din cind cite un pachet cu carti, cele invechite le daruia si deschidea cite un pachet nou... cind am crescut mai mare mi-a trimis si mie odata un pachet de carti tip Wilhelm Tell, dar micute, doar pe jumate cit cele normale..au fost cel mai frumos lucru primit de mine in copilarie... insa in timp s-au distrus si nu am mai vazut asa ceva de atunci.

Dupa fragmentarea AustroUngariei Austriecii mereu sustineau ca celebrele carti de joc Wilhelm Tell sint inventia lor, iar cele Ungare sint Contrafacute..deci copiate..insa de curind in Anglia s-a descoperit un pachet de carti tip Wilhelm Tell foarte vechi care era facut manual in Ungaria..asa s-a vazut ca de fapt cele Ungare sint "Originale" ..a fost o lovitura puternica pentru casa Austriaca Piatnik care producea cartile Wilhelm Tell.. si dupa ce vinzarile au scazut s-a profilat pe productia de carti Americane tip 52....

In timp Magyar kártya a suferit citeva schimbari de design pentru dosul cartilor..  dar desenele personajelor a ramas identic... in plimbarea mea de astazi am mai intilnit doar la o singura poarta 2 oameni care jucau carti.. jucau cu carti Americane care au carou, inima, trefla si frunza..dar ei le numeau tot duba, ghinda, verde si rosu..aproape mi-au dat lacrimile cind mi-am amintit vechile obiceiuri din timpul copilariei mele si pachetele de carti ale Bunicului... i-am intrebat de ce nu joaca 66 cu cartile Unguresti..m-au privit si au clatinat din cap...
- Nici de alea nu mai gasesti acu ..s-a ales prafu de tara asta..!... Am cumparat acu citiva ani o pereche..dar erau din foaie subtire de se vedea prin ele..erau contrafacute..... asa ca au fost bune doar de aruncat ! ... Mi-a zis unu dintre jucatori..si nu am avut ce sa-i raspund...Cartile de joc Unguresti mai traiesc doar in amintirea noastra... ca si timpurile cind nu aveai nevoie de computer, de tv, de nimic..altceva decit de o pereche de carti, si de o mina de prieteni pentru a te simti fericit si implinit.... :(

 .... Nu stiu daca mai are cineva pe acasa carti tip Wilhelm Tell.. daca aveti asa ceva sinteti fericitii posesori a unei bucati de istorie... uitati-va pe spatele lor ... cum arata ..  daca arata asa sint moderne...

Daca arata asa sint cele mai reusite carti de joc produse vreodata....

Iar daca arata asa..... pastratile cu sfintenie..sint aur curat.


Pe drumul spre casa am intilnit un grup de copii care stateau pe o bordura de gard si fumau..aveau 12 - 15 ani.. cunosteam pe 3 dintre ei si i-am intrebat de ce nu joaca 66, daca tot stau acolo asa degeaba... m-au privit putin buimaci..apoi s-au privit unul pe altu..si apoi m-au intrebat...
- E cu impuscaturi ?.. merge si daca ai doar 500 de rami  in unitate?
Pfuaiii ce batrin sint.... de pe vremea cind lumea juca 66 la poarta in strada....
Cind am ajuns acasa am cautat pe net sa vad daca se mai gasesc carti Wilhelm Tell ..nu am gasit..am gasit insa un blog unde cineva se dadea mare cunoscator al cartilor de joc Unguresti..din pacate cartile lui erau Austriece... si el le zicea Unguresti.. e fain ca acu e netu plin de "EXPERTI" nu conteaza ca buimacesc lumea... dorinta de a parea expert e mai mare :)... Insa articolul merita citit din cauza ca descrie in detaliu fiecare carte iar descrierea e corecta.

 Pentru  "experti lu peste" atasez Asul de ghinda Maghiar...


Daca al d-voastra arata altfel, adica e o femeie cu o legatura de vreascuri in spate..aveti o pereche de carti Austriece... chiar daca pe ele scrie in Maghiara, tot Austriece sint, dar sint produse pentru piata Maghiara ...



Comentarii

  1. Asta "e cu împuşcături" e tare! :))) Ce mai jucam 66 pe vremuri. Cu cărţile astea ungureşti. Cred că încă mai există pe acasă.

    Mai ştii că acum 12-14 ani cred se juca fotbal, de Paşte, la Rapolt? Până au făcut holdă din terenul de la marginea satului. :( Mergeam şi noi fetele, deşi eram mică atunci şi nu mă interesau băieţii. Eu încă mă jucam cu păpuşile. :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Era fain tare, Uneori jucam 66 cu Dorina pina dimineata, ea nu prea putea dormii noaptea ca suferea de insomnie..si ne jucam carti..dimineata eu ma culcam si ea mergea la serviciu :)..de atunci nu am mai avut cu cine juca :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Daaa mai..uite uitam de fotbal :)) si anul asta au vrut sa joace da nu au mai gasit teren :)) numai daca merg la Bobilna :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu zic ca inainte........hahaha,adica pe vremea noastra :))) , erau mai frumoase obiceiurile.Nu ca acum,cand copiii se inchid cu orele in casa la calculator.Noroc ca eu stau la curte si mi-am invatat baiatul sa stea cat mai mult afara.Si daca ploua,noi tot afara suntem :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mergand prin Maramures des, in copilarie, am avut ocazia sa cunosc un pic aceste carti - evident, la varsta aceea nu prea stiam ca sunt doua "modele" - austriac si unguresc, asa ca le ziceam generic "carti unguresti". Nu stiam sa joc decat un soi de septica cu ele - dar era oricum ceva deosebit, o variatiune la macao, septica, popa prostu, razboi si alte sahuri si table de le jucam prin Iasi.
    Din pacate, acum am senzatia ca nu doar acest joc moare, dar in general prietenii (fie si familii prietene, nu doar indivizi) nu mai au timp/pofta de asa ceva - carti, remmy etc. Dar sper sa ma insel.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Pe timpul comunismului se lua curentul in fiecare seara..si la lumina lampii"

    Pe aici pe la mine au inceput sa intrerupa curentul (in medie cate o ora pe zi) prin 1985.

    RăspundețiȘtergere
  7. Victoria, ai dreptate, pe yimpul copilariei noastre altfel socializau copii .. acum sint oarecum izolati..iar jocuri in aer liber se joaca tare rar..poate fotbal si cam atit...:(

    Cristake, din pacate..nu te inseli...asa este :(

    Dragos, la noi se lua curentul in fiecare seara de la ora 19, si mai venea pe la cinci dimineata, toata lumea avea lampi pe gaz... insa simbata si duminica nu se lua... aveam noroc ca mai vedeam filmul de seara la TVR.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si pe la noi erau astfel de obiceiuri (dar vorba ta s-au uitat si sunt altele).
    Cu cartile astea, noi ne jucam un joc numit " cruce".
    O saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si mie imi place sa joc carti.Asta chiar pare interesant.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ooo ce imi plac si mie cartile astea. Mereu cand merg in Bucovina joc cu bunica 21, si mereu ma bate! :))

    PS: Merci de comentariu Ipu, dar de l-ai sters dupa? Ah si acum am vazut ca ai pus banner cu Dizabillove. F f dragut!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am sters comentariu ?.. habar n-am..poate e ceva ce s-a produs fara voia mea :)) netul mereu ma surprinde :)) cu lucruri pe care nu le pot controla.

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Inu, "expertul lu' peste" vede abia acum acest post in care, cu mirare descopar, o rautate absolut gratuita la adresa articolului meu.
    Imi pare ca nu am enuntat nicaieri ca as fi "expert" in cartile de joc sa in jocurile de carti. Nu stiu de unde ai dedus tu lucrul acesta.
    Am scris acel articol pentru ca lipsea de pe "piata" romaneasca, pentru aceia care descopera cartile unguresti, carora la place sa joace cu ele si ar vrea sa stie cate ceva despre ele.
    Chiar daca ceea ce spui tu despre "cartile austriece" e adevarat, asta nu le impiedica sa fie , totusi, denumite generic "Magyar kártya" de catre cei mai putin cunoscatori. Faptul ca sunt produse in Austria nu are nici o insemnatate.
    Nu sunt "mare cunoscator al cartilor de joc Unguresti" si nici nu pretind ca as fi. Sincer iti spun nu cunosc maghiara, ca sa pot cauta informatii direct in aceasta limba, iar site-urile in engleza sau romana au foarte putine informatii despre acest tip de carti. Corectia si completarile tale sunt binevenite, insa tonul lasa de dorit. Ma gandesc ca nici tu, probabil, nu ai doctoratul in "carti unguresti" deci esti tot un fel de expertu lu' peste".
    Oricum, o sa joc cu placere, in continuare, in ciuda faptului ca tin in maini "carti austriece", jocurile copilariei mele: 66, cruce, filcau, septica etc. Numa' bine!

    RăspundețiȘtergere
  13. FB Ronnie, Cind scrii ceva, inainte te documentezi temeinic..altfel poti forma o opinie gresita cititorilor care la rindul lor vor forma altora o opinie gresita... Daca toata lumea se documenta bine inainte de a scrie si a vorbi pe lume exista doar o religie acum...
    Si ma cheama IPU.... I de la idiot, P de la prost, si U de la...uita-te cu atentie ce si cum inainte de a actiona.

    RăspundețiȘtergere
  14. Poate nu esti de acord ca si cartile "austriece" sunt generic denumite "magyar kártya"? Chiar daca nu sunt produse in Ungaria, ele sunt carti unguresti. Nu are rost sa intram in detalii. Fiecare cu parerea lui.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu inca mai am prieteni carora le plac jocurile de carti, mai ales cele cu carti unguresti. Acum 3 veri, inainte de a pleca in Grecia in vacanta la mare, am invatat a joc Filcau si m`a cucerit. Am fost invatat de un prieten de familie (cel cu familia caruia am fost in vacanta) si jucam seara pana tarziu pe balconul de la camera de hotel impreuna cu el si cu fiica lui (care a invatat deodata cu mine). La randul meu, am invatat mai multi prieteni sa joace, si i`a prins si pe ei microbul (desi avem intre 14 si 18 ani). Acum cateva zile m`am apucat sa creez un joc de ficau si sunt foarte entuziasmat de cum va iesi :)
    Jocurile cu carti unguresti/autstriece nu cred ca au murit sau vor pieri vreodata. Printre atatia oameni, sigur mai exista pasionati care vor duce "traditia" mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  16. Asa e Vlad, ai dreptate..si cei care mai santem avem datoria sa nu lasam sa moara aceste jocuri care insemnau foarte mult pentru bunicii si parintii nostri.
    Din pacate cartile de acest tip se gasesc tot mai greu..eu de 3 ani caut o pereche si nu am gasit decat piratate..si atat de subtiri incit se vede prin ele :(

    RăspundețiȘtergere
  17. Am 17 ani...sunt din Resita si sunt foarte multumit ca macar la oras noi inca suntem atrasi de aceste jocuri.Zi de zi iesim la fotbal(E sfant),la carti-jucam cruce,la remmy ,ce-i drept remmy pe bani,si la poker tot pe bani:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Aici e site unde se poate juca Cruce cu cartile astea unguresti
    http://tromf.ro
    Zilele trecute am cautat un pachet de carti unguresti in Cluj, am gasit destul de greu, la magazinele de jocuri nu prea au. In schimb, daca mergi mai spre vest, in Salaj depilda am gasit pana si la carmangerie carti de joc unguresti, gasesti la orce butic de la coltul strazii, chiar mai multe modele. Unde exista cerere, exista si oferta.

    RăspundețiȘtergere
  19. Si eu am gasit un pachet de carti unguresti in Billa-Constanta.Bineinteles ca l-am pus in cosul de cumparaturi.Cand am ajuns la casa, casiera m-a intrebat de ce l-am cumparat....si am raspuns cu emotie: "imi aduce aminte de copilarie"....era tare frumos pe atunci....

    RăspundețiȘtergere
  20. Foarte bun articolul! Caut in disperare un set de cărți originale (din acelea cu spate rosu) si nu găsesc nicăieri. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa-mi o adresa la (bloguluninu@gmail.com) si iti trimit cadou un set de carti copia primului set de carti Maghiare descoperit, care se afla acum la muzeu.. Erau desenate manual pe bucati de carton.. si aveau spatele tot rosu ca asa era atunci cartonul "de coperta" folosit pentru publicarea cartilor !

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Abtine-te de la comentarii jignitoare sau vulgare ca oricum nu le va vedea nimeni, nici chiar eu ca pe alea le citesc cu ochii inchisi. De asemenea, postarea comentariilor sub anonimat vor fi aprobate intr-o anumita limita.

Postări populare de pe acest blog

Casio G-Shock, un ceas fara concurenta

Blogul lu' Ninu si Lumea femeilor