Amintiri din fundul gradinii



.... V-am povestit de multe ori despre vechi prieteni , vecini ori cunostiinte, dar nu v-am spus nimic despre doi amici de ai mei cu care formam o echipa mai aparte... aceea a exploratorilor si iubitorilor de natura.
Amicii mei s-au camarazi daca vreti, deoarece eram unitii si tineam unul la altul au plecat de ceva ani prin strainatate " sa se realizeze"... si fie au uitat limba romana, fie au uitat adresele de unde au plecat dar de ei nu mai stie nimeni nimic...
 Unul dintre amici se numea Gogu Tufaris, iar celalaltul Cracanel Fulgerica.
 Gogu Tufaris era cel mai tinar dintre noi, dar era sufletul grupului...
 Parintii lui isi dorisera tare mult un copil, dar nu reusisera deloc..au fost si la medici, si la vrajitori...da barza nu vroia sa vina deloc... apoi d-nul Tufaris a fost trimis de catre firma de constructii la care lucra in Iordania pe timp de 6 luni sa faca un spital, cu o intreaga echipa de ingineri din RO...
 Doamna Tufaris a ramas singura si s-a pus pe post si rugaciune.. si dupa 6 luni cind a venit d-nul  Tufaris acasa a gasit-o pe d-na Tufaris insarcinata in 3 luni, Dumnezeu se indurase de ei si le daduse un mostenitor.

Gogu era un copil foarte inteligent, mult mai inteligent ca mine, la varsta de doi ani deja mergea in picioare iar la virsta de 7 ani stia sa numere pana la 5.
 Era interesat de tot ce misca ori se tiraste,  la virsta de 8 ani i-a facut disectie pisicii lui sa vada ce are in ea stricat de miroase asa groaznic cind isi facea treaba mare sub patul lor din sufragerie,
 apoi a continuat cu Labus , vazuse pe tatal lui ca i-a taiat coada ca sa se faca mai rau.. asa ca Gogu a vrut sa vada cum se face daca ii tai si capul...

  Dar cele mai interesante experimente le facea Gogu cu puii de Cotzofana, pe aia ii lega cu o sarma de picioare doi cite doi si ii arunca sus pe sirmele electrice... Ii placea sa vada cum se oprea imediat curentul prin tot satul si apoi dupa 6-7 zile aparea masina celor de la Electrica care inspectau firele din satul intreg sa vada unde e hiba .

  Cracanel Fulgerica, era mai molcom de felul lui, semana tare mult cu tatal lui pe care nu il scotea nimeni din fire, el avea doar doua viteze..incet si marsalier...
 Principalul era sa nu-l intrebi niciodata la ce ora este..ca de cind se uita la ceas si pina te anunta..mai treceau 5 minute.
 Acestia au fost multa vreme amicii mei de excursii in natura... ca pe vremea aceea nu stia nimeni de Bushcraft..ori Surviving.
 Dintre ei eu eram cel mai prost echipat... dar nu puteau merge niciunde fara mine ca eu trebuia sa merg sa-i cer de la parinti...
 Din nefericire nu puteam merge prea departe din cauza ca nu aveam eu acces cu caruciorul...dar mergeam in fundul gradinii la un vecin care beia toata ziua in birt si nu-si lucra gradina niciodata... acela era cel mai exotic loc.. la care aveam acces, puteai jura ca esti in jungla.
 Ca unelte aveam doar un cutit vechi care se rupsese din fatza manerului si eu ii invelisem o parte din lama cu banda de izolat si ii facusem un maner improvizat in acest fel, o sticla in forma de bidon in care fusese coniac si pe care o aveam cu apa, si 2-3 cutii de chibrituri goale in care sa bag fluturi daca cumva vreunul vroia sa se sinucida si se aseza pe mine .. ( eram mare iubitor de fluturi...morti )

 Gogu avea un briceag metalic in forma de peste, asa cum avea si bunicul meu, doar ca a lui Gogu era mai mic, si avea si un cutit de bucatarie cu maner din lemn , iar prin buzunar avea plin de nasturi vechi, fluierici, linguri rupte, dopuri de la sticle de cico si alte dracovenii care zornaiau la fiecare pas pe care il facea.
 Intr-o zi l-a trimis maica-sa la sora ei dupa o closca..si cind a ajuns Gogu cu plasa cu closca la poarta..a inceput sa strige cat l-a tinut gura...
- Mamaaaaaaa !!!!!  Maaaaama !!! Matusa cred ca te-a inselat ca in closca asta nu era nici un pui !!!
 Atunci maica-sa a inverzit toata, si-a dat seama ca Gogu ai facuse disectie si clostii .
Da tot ea dupa 2-3 ore se lauda prin vecini ca baiatul ei sigur va ajunge veterinar, ori ceva mare iubitor de natura ca prea vrea el sa vada ce e prin toate vietuitoarele.

     Fulgerica nu avea nimic din toate astea.. el putea sa stea toata ziua pe o buturuga cu degetul in nas si sa se uite la Gogu cum infige cutitul meu in copaci, ar fi infipt el briceagul lui in copaci, dar avea manerul mult mai greu decat lama si mergea cu manerul inainte..dar lama mea rupta si invelita cu banda se infingea a dracu de bine... asa ca Gogu imi dadea piinea lui cu ou s-au sandvisurile cu pate de ficat facute de mama lui sa aibe in "excursie" sa le mananc si eu ii dadeam lama mea de cutit rupta ca sa de-a cu ea in copaci...
 in timp ce Fulgerica se multumea ca se poate scobii in nas nestingherit de nimeni.

     Fulgerica nu avea multe scule la el, doar un capac de borcan din care ii spusese unchiul lui ca poti sa faci un OZN-u daca bineinteles iti pui mintea la contributie, asa ca Fulgerica il purta mereu la el in speranta ca pina la urma mintea lui va dezlega misterul prin care poti sa faci OZN-uri din capace de borcan.
 Pe cutite doamne fereste sa puna mana Fulgerica, mama lui ii spusese ca daca un copil pune mana pe un cutit
mana i se usuca si ii cade... Ii aratase si pe nenea Tase veteran de razboi care nu avea o mana..si de atunci Fulgerica..se ferea ca de dracu sa atinga vre-un cutit... si se uita asa cu mila la mine si la Gogu care ne jucam cu cutitele... fara sa stim ca o sa ni se usuce mainile.

    Fulgerica se ferea sa se uite si la fetele care treceau pe marginea drumului inspre Mures la scalda..
mama lui ii spusese ca daca se uita la sora lui mai mica cind e goala s-au cind face baie..o sa orbeasca si nu o sa mai vada niciodata... si ii aratase ca exemplu  pe Ochila Dumitru care orbise de vre-o 4 ani ca vazuse din greseala pe soacra lui facind baie in lighean.
Asa ca Fulgerica daca vedea trecand vre-o fata doar in tricou s-au costum de baie pe strada... isi acoperea imediat ochii cu palma si isi indesa si mai tare degetul in nas.

 Intre episoadele petrecute de mine prin spital erau si citeva petrecute cu Gogu si Fulgerica... dar in timp ei au mai crescut si aveau alt grup de amici cu care bateau imprejurimile satului si apoi padurea...
 Gogu ramasese acelasi mare iubitor de natura, era si acum la fel de indragostit de ea si de cutite, de fapt acum Gogu isi producea singur cutitele.
 de fiecare data cind le termina le infingea intru-n copac si le facea poza apoi o trimitea prin internet la toti prietenii sa vada noua lui capodopera...

Din nefericire Gogu era un perfectionist..asa ca daca ceva nu i se parea ca arata cum ar trebui facea alta poza si alta poza... incit pentru fiecare cutit facut de Gogu 10 - 20 de copaci  se uscau, asa si-a terminat toti copacii din gradina apoi pe cei din gradinile vecinilor apoi a trecut la cei din padure... ba mergea si cu un ciocan la el si batea bine cutitul in lemn ca sa creada prietenii lui ca e atit de ascutit incit daca dai cu el odata, acesta intra in copac trei sferturi , singura castigata a fost doar primaria localitatii care a primit fonduri UE sa vada ce fenomen inexplicabil a lovit padurile din imprejurimi de incep sa se usuce toate.
 Gogu era un minimalist convins, el stia ca atunci cind mergi in excursie principalul este  sa nu te incarci cu greutati inutile, asa ca el lua la el doar un rucsacel mic cu ceva mancare , trusa de supravietuire si neck knife-ul cu o bricheta Bic in buzunarul de pe lama.
 Scaunele pliante, patul pliant, masa plianta impreuna cu cortul , generatorul pe benzina si televizorul sport le ducea de obicei prietena lui si Fulgerica cu care ramasese prieten.

 Fulgerica ajunsese om important, facuse scoala, apoi facultatea de drept si dupa ce a terminat-o , pentru ca nu a gasit loc in nici un Barou de avocatura a mers in Spania la munca.
 Aici a muncit la o crescatorie de porci ca muncitor necalificat si cind s-a imbolnavit de la miros si de la 2 Spanioloaice care i-au dat niste boli rusinoase de nici un medic nu a putut sa-l insanatoseasca si-a dat demisia .   S-au speriat si medicii cind au vazut ce boala rezistenta are Fulgerica si l-au intrebat cum dracu de a luat-o ..
da el le-a zis ca nici el nu stie, ca atunci avea ochii acoperiti de frica sa nu orbeasca...
Li s-a facut doctorilor lehamite de el si de prostia lui si l-au lasat in plata domnului asa ca Fulgerica a revenit in tara si a devenit cercetator si inventator independent..
 Fulgerica era uimit de persoanele care folosesc cutitele in loc de topor, chopping-ul si battoning-ul
il faceau sa transpire de emotie... Mai ales ca el din copilarie nu atingea cutitele, asa ca el a inventat  cretinning-ul, stiinta de a curata cartofi si a face mincare cu toporul, avea mereu un topor mic de inox la el la curea pe care il folosea pentru tot ceea ce necesita taiere... tocare si injunghiere.

  Seara dupa ce terminau cu mancarea si se adunau in cort in timp ce Garoafa (prietena lu Gogu) se uita la televizorul sport la emisiunea "Surprize, surprize" Fulgerica facea pe secretarul lui Gogu, avea un caiet mare studentesc pe a carui coperta scrisese mare  " Probleme cu Opinelul  dosar XXXVI "  si Gogu ii spunea ce probleme mai intimpinase cu Opinelul lui si ce imbunatatiri ii facuse ca acesta sa fie mai fiabil, iar Fulgerica le scria cu atentie in speranta ca vreodata publicarea lor o sa le aduca o gramada de bani.

  Gogu avea un prieten tare bun,  era mare expert in sfaturi si ori ce probleme aveai apelai la el si el te trimitea la omul potrivit sa-ti rezolve problema....... si tocmai pentru ca il stia asa priceput Gogu s-a hotarit sa-l intrebe daca nu stie vre-un remediu si pentru boala lumeasca a lu Fulgerica... ca i se facuse mila de el saracu sa-l stie bolnav de la Spanioloaice si doctorii din RO sa nu-i poata da de cap bolii lui de atita timp.
Asa ca  s-a hotarat sa-si sune prietenul...

- Salut frate !
- Ohooo salut Gogutza....!!! Ce mai faci tu mai Gogutza de nu ai mai dat nici un semn de viatza ?
- Pai nu prea bine..uite de aia te sunai... am un prieten si are o problema nasoala...poate ne ajuti tu....
- Pai cu ce...are probleme ?...
- Pai cu ce crezi ?..... Cu "unealta"..zise Gogu cu jumate de gura... apoi fu si mai explicit...Cu..."scula"
Si prietenul lui care crezu ca prietenul lui Gogu isi facuse ceva scula handmade la forja si nu-i reusise calirea ii dete numarul de telefon a celui mai vestit fierar pe care il cunostea...
 Gogu ii multumii frumos si imediat il suna pe marele expert..

 - Care e problema ?..l-a intrebat expertul..
- Pai stiiti am un prieten care are o hiba la ... "unealta"... la "scula"....... Zise Gogu..
- Aaaaaaa !!!! zise expertul fierar....  ia spuneti-mi simptomele..
- Pai stiti..e a prietenului meu.."unealta" dar din ce mi-a zis are asa niste asperitati pe ea...
ca jubritele si are si pete....
Expertul atunci se lumina la fatza si ii spuse...
- Pai nu a ciocanit-o bine...!
-Ba a ciocanit-o..da-o dracu zice Gogu... da avea  "forja" stricata...
- Aha...zise expertul ..ok ... pai pentru asperitati sa si-o dea un pic la perie ... sa fie frumoasa uniforma ...trebuie degresata si bagata apoi in otzet cateva ore...  ( foloseshte metoda condensarii umezelii - cald -rece, sau daca te grabeshti : apa sarata  ) .... apoi apa clocotita si soda ...

Gogu si-a notat totul cu atentie si a dat fuga imediat la Fulgerica... in citeva zile acesta era ca nou....
de fapt metoda lor a devenit recunoscuta pe plan mondial ca ce-a mai rapida de a scapa de o boala venerica si in scurt timp aveau sa plece in SUA ca cercetatori ai unei mari universitati... de atunci nimeni nu mai stie de ei....
 Doar maestrul fierar...ii cauta pe tot mapamondul ca cica trebuie sa-i de-a drepturi de autor ca i-au furat ideea :(.
 Si mie mi-e dor de ei uneori..mai ales de Gogu cel mai mare expert din lume in cutite infipte in copaci .

Comentarii

  1. Multumesc mult, Alin !
    A iesit asa de lunga ca am crezut ca nu o va citi nimeni :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. daca imi spui ca este suta la suta reala, este chiar senzationala:)

    RăspundețiȘtergere
  3. daca e senzationala nici nu mai conteaza cit la suta e reala :)

    RăspundețiȘtergere
  4. ca e sau nu reala... dar e cu tilc ;) ca toate povestile lui Ninu, dealtfel!

    RăspundețiȘtergere
  5. hai ca m-am amuzat mai dihai ca la Craig F. :))) cred ca daca te rogi asa de mult la Dumnezeu sa-ti dea un copil trebuie neaparat sa adaugi c-ai vrea sa-i dea si ceva minte :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim :) Multumesc mult !

    Alina, :)))) calul de dar nu se cauta la dinti :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai talent, nu gluma, Ninule!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoasa caterinca. Pacat de cauciucuri, ca-n rest, tara arde si baba se piaptana :))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Abtine-te de la comentarii jignitoare sau vulgare ca oricum nu le va vedea nimeni, nici chiar eu ca pe alea le citesc cu ochii inchisi. De asemenea, postarea comentariilor sub anonimat vor fi aprobate intr-o anumita limita.

Postări populare de pe acest blog

Moartea unui joc frumos

Casio G-Shock, un ceas fara concurenta

Blogul lu' Ninu si Lumea femeilor