Porcusorii





Am fost cu vecinul meu la pescuit si cu sotia lui, (el s-a mutat deabia acum citeva saptamini pe strada mea care acum e iar locuita la potential maxim, erau pina in vara asta 4 case de vinzare, acum s-au vindut toate..poate criza e de vina ca le-a ieftinit, )..este vorba despre vecinul meu care este zidar si care mi-a turnat cimentul in grădiniţă.
Atunci am stat de vorba despre pescuit si m-a invitat sa particip si eu la o partida de pescuit cu el si sotia lui... si cum eu nu ma las invitat de doua ori cind e vorba de pescuit am primit cu placere. a doua zi ne-am imbarcat cu lansete si bagaje si am plecat... se vedea ca a venit toamna, vintul sufla mai hotarit iar frunzele erau deja in culorile toamnei peste tot prin toti copacii...




Drumul catre Mures era tare prafuit, si parca nu se mai sfirsea, numaram curbele, sint exact 14..





apoi apare in toata splendoarea lui Muresul... Muresul era tare scazut, e un rai pentru braconieri, acestia merg pe malul lui si unde stiu ca sint gropanele de la fostele balastiere dau cu o grebla plina de cirlige si ii agata, e trist dar din pacate adevarat acele "hîţe" cum sînt numite , sint adevarate arme de distrugere in masa a pestilor.
Vecinul meu a ales un loc acesibil mie, unde apa era foarte mica, practic puteai trece Muresul in picioare si nu trecea apa mai sus de mijloc...



.. dar e normal tinind cont ca cel putin in zona mea nu a plouat cam de 3 luni deloc, deloc... ( ieri a cazut o ploaie marunta si deasa, dar desi a cazut aproape toata ziua cu mici pauze, praful pe strada nu s-a udat complet, decit deasupra putin) ... prin apa se puteau vedea cirduri de pestisori mici de specie incerta.
Putin mai departe de noi am vazut o piatra mare, si mi-a caşunat mie ca as vrea sa stau pe ea, am si o explicatie logica si anume ca din carucior nu pot lansa bine datorita spatarului,iar jos nu aveam cum sta aici deoarece era namol, si pamintul uscat era prea departe de mal, asa ca vecinul meu a plecat si mi-a adus cu chiu cu vai ditamai bolovanul :)

Le-am spus ca o sa pierdem vremea de pomana si nu o sa prindem nimic din cauza ca in apa asa limpede si mica nu prea vad eu capturi cit de cit, au fost altii si mai specialisti decit noi si s-au intors cu juvelnicul gol, vecinul si vecina au ris si s-au apucat sa faca monturile, eu îi priveam cu curiozitate deoarece pareau prea increzatori si nu stiam dece...
Au luat un fir si pe el au pus multe bilute de plumb, cam 10 - 12 apoi la circa 50 cm au atasat un cirlig nr. 12 si in el au pus o jumatate de rîmă roşie, trasa pe cîrlig de jumate apoi au scos prin ea virful cîrligului afara, a lansat si dupa ce a ajuns plumbul cu momeala aproape pina pe malul celalalt a inceput sa recupereze usor... si cind zic usor chiar asta si este... adica mulina asa milimetru cu milimetru, cind a ajuns montura la mal de cirlig era deja aninat un peste :) ... cind l-am vazut nu mi-am putut opri o exclamatie de uimire, era un Gobio , acestor pestisori li se spune şi porcuşori, si au o carne foarte gustoasa, din pacate nu cresc prea mari, maximum 12 cm, asa ca cel prins de vecina mea era echivalentul unui somn de 100 kg...



Am fost sigur ca reusita a fost pur si simplu din intimplare, asa ca i-am zis ca am serioase indoieli ca va mai scoate altul in acelasi mod...
vecina mea Lili a schimbat jumătatea de rîma, a lansat... a recuperat încet...încet şi voila....


.. al doilea Gobio a aparut :) ... Nu m-am lasat mai prejos, am facut si eu imediat montura minune, si am procedat la fel... am lansat ... am inceput sa recuperez uşor...


si cind a ajuns montura la mal Gobio era deja in cirlig ...



 am prins vre-o 10 bucati la fel si vecinii mei, vecina mea a stabilit si un record personal cu 22 de porcusori prinsi in 40 de minute pescuind si pentru sotul ei care s-a incapatinat sa pescuiasca la somn si care nu a prins nimica, nimicuţa :), pe cei sub 10 cm i-am eliberat, înafara de ciţiva care aspirasera cîrligul pur si simplu si care nu ar mai fi trait dupa eliberare :( .... apoi am mai stat, am mai facut poze, ei s-au mai hirjonit, am mai baut o bere, si am plecat acasa, a fost ce-a mai reusita partida de pescuit din anul acesta, nu mai pescuisem la Gobio niciodata si nici nu mai prinsesem inainte, e un pescuit tare ciudat mai ales pentru mine care nu mai pescuisem in stilul asta niciodata, plumbul greu care te ajuta sa lansezi departe iti ia ori ce sansa de a simti cind prinzi pestele, acesta se si misca foarte putin, nada cu cirligul care se tireste pe fund exclude practic obletii care inghit mai ales hrana de la suprafata apei si de la mijlocul ei la pescuitul cu pluta, asa ca pescuitul la Gobio este unic, se face cu mult succes in apa mica deoarece porcusorii stau in apa mica stiind ca in aceasta nu au acces pradatorii si se simt mai in siguranta.

Ajunsi acasa am curatat pestisorii de intestine fara a le taia si capul, am pregatit o mămăliguţă, am facut un mujdei din usturoi pisat amestecat cu zeama de lamîie si sare, si unul din usturoi pisat si iaurt ( fiecare ce a vrut ) am dat porcusorii prin făină de mălai şi i-am prajit în baie de ulei de palmier pina au devenit usor crocanti si oasele s-au topit, apoi i-am mîncat cu mare pofta, si pentru ca peştele e blestemat sa innoate si dupa ce e inghitit le-am oferit bere din belsug, in tot acest timp incercind fara succes sa atrag si pe vecinul meu in tagma bautorilor de bere fara alcool :) ... a fost super, porcusorii sunt deliciosi, si spre deosebire de alte specii intens pescuite, ei inca exista in numar mare... erau mereu acolo..eu am aflat abia acum :)
Cred ca aceasta a fost ultima partida de pescuit pe anul ăsta...însa a fost una foarte reuşită !

Comentarii

  1. Aoleu, mi-a plouat in gura!!! Sa se faca o data ziua, sa ma duc la piata sa-mi cumpar peste sa-l mananc cu mamaliga. Chiar nu stiam ce meniu sa pregatesc maine. Iaca, acuma stiu...

    RăspundețiȘtergere
  2. stiam si eu ca porcusorii sunt buni,parca aveau carnea dulce,nu?si mie imi ploua in gura......stilul de pecuit e tare interesant chiar daca nu e atractiv(pt mine cel putin)...important e ca ai avut o zi buna.....''cea mai urata zi de pescuit e mai tare decat cea mai faina zi la servici''

    RăspundețiȘtergere
  3. ina, sper ca pestele e gata, am fost putiun pe blogul tau si se simtea ceva , ceva miros de peste prajit :)

    iulia, eu cunosc 4 femei pescar, si sint cele mai bune la meseria asta, au femeile o rabdare si un stil aparte de a pescui incit intotdeauna intrec barbatii la capturi... Una dintre ele este d-na Cristina Maluţan, care este campioana Romaniei.

    catalin, ai dreptate, porcusorii au o carne tare buna la gust, se aseamana cu bibanul soare, putin mai dulce. Daca ar creste putin mai mare categoric ar fi pe primul loc intre peştii preferati pentru gatit :)
    Despre citatul ''cea mai urata zi de pescuit e mai tare decat cea mai faina zi la servici'' pot sa zic doar atit.. " decit sarac si flamind mai bine satul si bogat " ... pacat ca din pescuit nu prea e valabil ultimul aliniat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar,parca mi se face si mie pofta de peste cu mamaliguta.
    Frumoasa zona,mi-ar place sa vad si eu locurile acelea.Poate cine stie,la vara...

    RăspundețiȘtergere
  5. "Povestea porcushorului" :-)

    Ma fac si eu pescar... Poate ma "agatza" o pescaritza...

    Ma rog, o... vanatoreasa de balene poate ar fi mai potrivita...

    :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasă zi! Mi-a plăcut ce-am văzut şi citit :) Tocmai ce-am dat şi eu gata o mămăliguţă cu brânză şi smântână, fără peşte, de data asta, deşi sunt o mâncătoare de peşte, "înrăită" :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Ne-am intors de la mitingul aviatic, a fost incredibil de fain, am vazut un MIG care a aparut de niciunde parca, a fost incredil, am facut o multime de poze si filmulete, au participat peste 10.000 de oameni, si din toti aia, chiar pe tata a reusit sa cada un parasutist :))
    Voi posta in curnad pe blog:D

    RăspundețiȘtergere
  8. Asteeeeeeeept :D ..aici la noi e un inceput de furtuna..sper sa treaca repede :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Iată că se poate pescui şi sportiv. Pentru distracţie, nu pentru braconaj. Şi e o senzaţie plăcută.

    RăspundețiȘtergere
  10. dyanna, zona este superfrumoasa, păcat că e locuita :( te astept anul viitor si o sa-ti arat din minunile locului mai ales ca la 6 km de mine este statiunea Geoagiu Bai, un rai pe pamint.

    Dragos, ca sa te agaţe o inătoresă de balene trebuie sa aveti mai multe lucruri in comun, pentru a avea ce povesti :)..o sa-ti trimit Moby Dyck sa te pui la curent ce si cum e treaba cu harponul :))

    Svea, nu pot sa cred ca nu ai pus la mamaliguţă şi niste lapte de ren, am auzit ca e superbun, in ceea ce priveste pestele, acolo e raiul pescarilor mai ales a celor de lipan arctic .

    I.B. se poate pescui doar pentru distractie si e ok, dar pentru asta trebuie ca ce-i care primesc bani sa aibe grija de apele patriei sa-si faca datoria, din pacate acu e la moda sa rizi de fraierii cu permis si care pescuiesc in mod decent si normal.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Abtine-te de la comentarii jignitoare sau vulgare ca oricum nu le va vedea nimeni, nici chiar eu ca pe alea le citesc cu ochii inchisi. De asemenea, postarea comentariilor sub anonimat vor fi aprobate intr-o anumita limita.

Postări populare de pe acest blog

Moartea unui joc frumos

Casio G-Shock, un ceas fara concurenta

Blogul lu' Ninu si Lumea femeilor