luni, 26 iulie 2010

Paine cu Creson


Hrenita sau Cresonul cum e mai corect sa-l numim face parte dintre plantele aromate, e foarte gustos in salate dar si adaugat in aluatul de paine.
Acum citiva ani am mers cu prietena mea de atunci pina in Piata orasului Deva... si am ajuns in zona in care mai multe Brutarii din vecinatatea orasului isi aveau standurile de vinzare a painii, aici printre standuri am vazut o femeie care mi-a atras privirea, era imbracata intr-o rochie verde de in topit, avea parul lung prins in coada, dar legat din crestetul capului, acest tip de legatura o ajuta sa-si tina parul departe de git si sa-i ofere mai multa racoare, dar totodata o facea si tare atragatoare, ce mi-a placut la ea era ca nu avea papuci in picioare... si nici o bijuterie inafara de o pereche de cercei bilute din aur... erau acolo vinzatoare, unele dintre ele adevarate magazine de bijuterii ambulante, la gitul lor atirnau grotesc si infiorator 3-4 lanturi grele de aur cu isusi pironiti pe cruci lucrate mestesugit... degetele lor erau pline de inele pina la refuz... si cu putina imaginatie puteai sa iti dai seama de multitudinea de cercei ce ii aveau prin locuri tainice... le-am privit pe toate pe rind si apoi am ales-o pe ea... nu stiu dece.. pentru ca avea rochia aceea frumoasa verde ?....ori pentru ca era in picioarele goale?....

De fapt cred ca am ales-o din cauza ca nu urla dupa clienti sa ia piinea ei ca e mai rumenita, ca e mai proaspata..ca e mai cu motz..etc... nuuu.. Ea statea si isi privea cele citeva piinici pe care le mai avea pe masa, le mai aranja din cind in cind asa cum aranjeaza o mamica grijulie hainele fetitei ei in prima zi de scoala, si uneori cu un gest tandru le misca pur si simplu pe masa de colo colo parca pentru a le ferii de
privirile indiscrete ale  brutareselor aurite.

M-am apropiat de taraba ei si am cerut si eu o piinica..si ea cu o voce blinda si calda asa cum era piinea ei cind o scotea din cuptor..mi-a spus ca piine simpla nu mai are, mai are doar piine specialitati..si eu care ca si acum eram un  ignorant , habar nu aveam ce inseamna piinea specialitati... si ea a zimbit..si dintii ei albi erau ca o turma de caprioare ninse ce se adapa pe marginea unui lac de munte.. si eu ii priveam zimbetul si nu ma mai saturam de el, iar ea imi spunea ce sint specialitatile de piine...

Si mi-a spus ca avea piine cu cimbru si susan, si piine cu hrenitza si cimbru... si eu atit eram de ignorant ca nici nu stiam ce e hrenitza... dar am luat totusi o painica de la ea, apoi m-am retras cu prietena mea pe o banca si acolo am impartit piinea intre noi si am inceput sa o mincam...
Inca de la prima bucatica..painea cu hrenitza mi-a placut foarte mult... gustul putin iute a hrenitei amestecat cu gustul de piine calda era extraordinar... si cu fiecare bucatura imi placea tot mai mult si mai mult... era o bucurie... si tot acel gust sublim imi aducea in minte zimbetul si prospetimea acelei minunate brutarese care o pregatise....
Cind am plecat am trecut iar prin fata tarabei ei..mai avea 2-3 piinici... le aranja frumos..si le mingiia cu privirea... si avea si dreptate..intru-n fel erau ca si copii ei..ea le daduse viata...

Dupa un timp mi s-a facut tare pofta de piinea cu hrenitza..dar nu am mai gasit niciodata..nici pe EA nu am mai vazut-o de atunci... dar am gasit anul trecut la Real in sectorul cu flori la ghiveci si cu seminte de flori si legume hrenitza (Creson) la pungulitza... si am semanat si eu...



Hrenitza e o planta uimitoare... cred ca este planta cu ce-a mai exploziva crestere.. la 5-7 zile de la semanare poate fi recoltata... si mi-am adus de aminte de o intimplare povestita pe net de cineva care a rasturnat din greseala un plic de seminte pe tastatura si a trebuit sa plece la serviciu in graba, asa ca nu a mai avut timp sa curete tastatura si cind a venit dupa 12 ore..nu i-a venit sa creada ce a vazut.....


 plicul cu seminte de obicei e plastifiat pentru ca si ce-a mai mica urma de umezeala le face sa incolteasca... asa ca dupa citeva zile de la semanarea lor am ramas uimit ca aveam creson numai bun pentru piine..am facut un aluat de piine obisnuit in care am pus 500 gr. faina alba, drojdie, sare si apa, o linguritza de ulei de masline, o lingura de creson tocat si o jumate de linguritza de cimbru... si ce a iesit a fost o piinica taree buna..

Din pacate nu avea chiar gustul acelei piinici pe care a plamadit-o Ea... ce-a mai minunata brutareasa din cite exista pe lume... poate pentru ca nu a mingiiat-o privirea ei..poate pentru ca nu au framintat-o miinile ei harnice si binecuvintate, ori poate pentru ca nici o gurita dulce cu dintii albi ca laptele nu i-au soptit nici o rugaciune cind a intrat la cuptor... dar a fost destul de buna ca sa-mi aminteasca de Ea si de zimbetul ei frumos.
Anul acesta am cumparat din nou un pliculet de Hrenitza... am semanat din el intr-o galeata in care am o planta exotica...

si in 5 zile hrenitza era gata pentru a fi recoltata... dupa ce am taiat-o am asezat-o pe un capac din sticla si in mai putin de 15 min. s-a ridicat in sus chiar si taiata si a inceput sa creasca... e o planta incredibila.


Pentru paine am folosit aceeasi  reteta..doar ca nu am mai framintat-o eu ci. ..am pus-o in masina de piine..si s-a framintat automat....

A fost foarte buna..ca de obicei..din pacate piinea facuta la masina e o piine fara spirit si personalitate ... cind e produsa de o masinarie...sufletul piini dispare.. e asemeni unui robot care poate face tot ce face un om..inafara de a iubi, a zimbi, a ierta si a mingiia cu pasiune...
E buna..dar nu ai la cine saruta  mina pentru masa....

10 comentarii:

  1. Ce frumos le spui tu... Si parca m-ai facut curioasa cu planta asta. Cine stie, s-ar putea sa ma apuc sa fac si eu paine in casa ca de multa vreme ma roaga jumatatea mea. M-am tinut eu tare pana acum "ei, numai asta nu mai facea, da' ce s-a terminat painea din magazin?" Numai ca nu cred sa-mi iasa din prima, tre' sa ai si o bruma de experienta, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. CostiS..cred ca ai gresit adresa :))
    Ziua mea a fost demult :))

    Ina,nu trebuie sa ai nimic altceva decit rabdare sa citesti instructiunile de folosinta ale masinii si retetele din acelasi pliant, dupa 1-2 luni deja ai retetele tale personale care o sa-ti placa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu ce gust ar putea avea...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ioi, ce-mi place cresonul! Eu îl folosesc în salate diverse... Habar n-aveam că poate fi fol. şi în pâine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Creson,zici? Tre'sa caut si sa seman si eu,macar sa vad cum creste in farfurie dupa ce este taiat :) Si,daca chiar creste si taiat o sa ma aventurez sa framant si o paine .Multam'frumos,Ninule draga :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Adelina, pai tu esti specialista la painea specialitati, neaparat incearca.

    Elisa, daca uzi o saminta de creson si ai rabdare 30 de minute sa o privesti vei avea o surpriza :)..Cresonul creste foarte bine si pe vata, se pune un strat de vata intr-o tava apoi semintele apoi se acopera cu alt strat si se toarna apa in tava cit sa acopere primul strat de vata..pina dimineata deja ies plantutele..daca au temperatura optima daca nu atunci vor iesi pina seara viitoare..si in citeva zile ai creson de o piine :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca ai avea amabilitatea sa treci pe la mine pe la blog, ti-as ramane datoare. Am acolo un post recent despre o planta aromatica. Nu stiu ce este, dar oare ar putea fi creson? Stiu ca am semanat, dar ...
    PS: poti sa nu publici comentariul asta, sa nu se considere ca imi fac reclama la blog.

    RăspundețiȘtergere
  8. Of Cristina, uite tocmai pentru ca esti asa de delicata si cu atit de bun simt o sa fac eu reclama Blogului tau.

    RăspundețiȘtergere
  9. Va recomand un site unde veti afla mai multe despre creson:
    http://www.beorganic.ro/ si cum puteti sa=l introduceti in alimentatia voastra.

    RăspundețiȘtergere

Abtine-te de la comentarii jignitoare sau vulgare ca oricum nu le va vedea nimeni, nici chiar eu ca pe alea le citesc cu ochii inchisi. De asemenea, postarea comentariilor sub anonimat vor fi aprobate intr-o anumita limita.