Despre averea Bunicului meu


            Bunicul meu din partea tatalui se numea  Iosif,  era un om deosebit de modest, si astazi am scotocit printre amintirile cu el in urma unei discutii purtate prin E-mail cu un prieten...
Pe Bunica Sofia, sotia lui nu am cunoscut-o deoarece a murit in ziua in care m-am nascut eu :( dar Bunicul o pomenea mereu si dupa decesul ei el nu s-a mai recasatorit.

In casa in care locuiam eu cu el si in care locuiesc eu acum era doar strictul necesar,  fiecare lucru era asezat la locul lui asa incit intotdeauna stia unde se afla ceea ce-i trebuia, de o parte si de cealalta a camerei cum intrai pe usa erau paturile, patul meu si patul lui, intre ele era o masa veche din brad pe care era pusa o musama oribila si care in fiecare an era schimbata cu alta mai oribila..
Pe masa era un ceas  Slava


Ceas care i-a dat desteptarea ani si ani de zile sa vina pe la mine la spital....dupa usa de o parte era soba Calorex care incalzea cu carbuni brichete, iar de cealalta parte era un dulap cu 4 rafturi...

Pe primul raft de sus era o cutie de carton cu papiote de ata, ace, nasturi etc, linga ea masina de tuns a Bunicului si briciul de ras impreuna cu crema de ras marca Palmier



Pe urmatorul raft era mereu o sticla cu tuica care avea ca dop un virf de cocean de porumb  si 3-4 pahare de diverse modele cu care servea musafirii care veneau in vizita.

Pe urmatorul raft  era radioul Romanta la care ascultam Radio Europa Libera in fiecare seara.



Iar pe ultimul raft de jos erau pantofii lui de Duminica, crema de ghete marca Guban si Bocancii de iarna.

Linga masa erau 2 scaune lucrate grosolan ca si masa tot din lemn de brad.

Deasupra usii avea o icoana pe sticla cu Constantin si Elena, si  linga patul lui pe perete era un cuier...
deasupra patului meu era calendarul Ortodox mare cit o harta :)
iar la capatul patului o masuta  cu televizorul alb negru marca Sirius

Ca lucruri personale avea un ceas Raketa, si un briceag tip peste la care ii luase zalele ca il incomodau si il tinea legat cu un siret de un inel de la pantaloni...




cam asta era toata averea Bunicului.....

Aaaaa si mai eram si eu...bineinteles :))


Ca animale avem cite un caiine pe care Bunicul il tinea mereu liber, nu-i placeau oamenii care tineau ciinii pe lant, si mereu cind mergea pe la prietenii lui le elibera cainii de pe lant incit ii luase groaza pe unii cind il vedeau la poarta.. :)
 Avea maxim 12 gaini si un porc sau doi, a crescut porc  pina in ultimul an al vietii... zicea ca oricit ar fi de sarac un om tot are datoria sa tina un porc pentru iarna ca sa aibe ce minca cu familia.

Spun ca un porc sau doi deoarece lua porcul in luna August - Septembrie si il tinea pina in anul urmator de Craciun, asa ca in fiecare an din Septembrie pina in Decembrie aveam 2 pe cel mic si pe cel mare...
Porc cumpara doar de rasa Mangalitza... sint acei porci cu lina mare din parul carora se faceau perii de ghete sau pensule de vopsit..


Erau porci pentru grasime, bunicul folosea untura la gatit in loc de ulei... dar zicea ca sint buni si pentru ca nu sufera iarna de frig...


Porcii Mangalitza erau si sint vestiti si pentru faptul ca nu au acea slanina fada si care contine doar untura in totalitatea ei ci printre slanina au si dungi de carne care dupa afumare au un gust placut si o aroma unica...


Acum se pare ca s-a descoperit ca e singura specie de porc a carui carne contine foarte putin colesterol .
Deci Bunicul a fost un pionier al cresterii acestei rase :)...

Bunicul meu a murit la virsta de 81 de ani, la fel de modest cum a trait,  a lucrat pina in ultima zi a vietii, inainte cu 3 ore de deces a zis ca se simte putin cam rau si s-a asezat sa se odihneasca pe un scaun.
 In timp ce vorbea cu un nepot de al sau s-a rasturnat usor pe o parte cu tot cu scaun si .... gata.

Dumnezeu sa-l odihneasca !

Comentarii

  1. frumoasa avere Ninule. Cei care au 3-4 vile cu cateva etaje si masini super la poarta , sa nu zic de restul mobilei, crezi ca o sa mosteasca lumea sau o sa ia ceva cu ei? O sa moara poate in chinuri singuri .Stresul de a aveam infinit mai mult decat ne trebuie sau decat altul ne baga in groapa mult mai devreme.
    Imi plac porcii aia creti, si da carnita lor e tare buna.Ai avut un bunic ce seamana in multe "bogatii" cu al meu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dumnezeul sa-l odihneasca pe bunicul tau!
    A fost un om deosebit , prin simplitatea lui , iar tu semeni si cu el si cu bunica ta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Amintirile sunt de pret, au valoare sentimentala si chiar pot fi valorificate la antichitati. Semeni cu bunica ta!ceasul este din aur! Intereseazate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Jeny, am avut bunici de treaba..asta e adevarul...

    Ana Maria, Multumesc mult.

    C T. Din averea bunicului nu mi-a ramas decit casa, celelalte nu mai exista, pozele sint de pe internet, dar am cautata sa fie identice cu originalul, despre ceas ce sa zic...?
    Nu cred ca Rusii au facut ceasuri Raketa din aur :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Era bogat bunicul tau... Nu ma refer la bunurile materiale...
    Nu stiu daca asa se intampla cu toti nepotii, dar si eu imi amintesc foarte clar de tot ce aveau in casa bunicii mei. Si pe vremuri cam toti aveau aceleasi lucruri - acelasi ceas Slava care le dadea desteptarea, aceeasi soba Calorex cu bricheti de carbune (pe care in fiecare vara ii ajutam sa-i randuiasca in magazie) Si desigur, porcul crescut in fiecare an, la taierea caruia participa intreaga familie. Si nu in ultimul rand, nepoti poznasi carora le purtau de grija in toate vacantele... Si pentru mine cele mai frumoase amintiri din copilarie sunt cele legate de casa bunicilor mei. Din pacate casa lor a fost demult vanduta... am ramas doar cu amintirile.
    De porcii acestia doar am auzit, dar mma gandesc ca e ceva de lucru sa le cureti soriciul :)) de atata blana

    RăspundețiȘtergere
  6. :) Alina cam asa e, blana le cam dadea de lucru, prima data il pirleau bine cu paie de griu, apoi il dadeau cu apa clocotita si cu ajutorul lamei unui cutit trageau firele care mai ramasesera, trebuia ca acel cutit sa nu fie foarte ascutit altfel taia firul de par, trebuia sa fie mai tocit asa ca firele sa se smulga :)) Of ce dor imi e de ureche de purcel :)) sericiul nu-mi placea foarte tare dar urechea era intotdeauna a mea, iar pe cealalata o impartea la copii vecinilor :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ceasul nu e din aur masiv, totusi este suflat in aur. Prin anii '80 costa vreo 500 - 600 lei, adica 30 -33 dolari americani; in timpurile noastre valoreaza 80 - 100 ron daca este impecabil, dar pentru domnia voastra valoreaza inestimabil, sentimental vorbind!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru un moment am crezut ca e Ceausescu :P
    Sa-ti de-a Dumnezeu sanatate !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Abtine-te de la comentarii jignitoare sau vulgare ca oricum nu le va vedea nimeni, nici chiar eu ca pe alea le citesc cu ochii inchisi. De asemenea, postarea comentariilor sub anonimat vor fi aprobate intr-o anumita limita.

Postări populare de pe acest blog

Moartea unui joc frumos

Casio G-Shock, un ceas fara concurenta

Blogul lu' Ninu si Lumea femeilor