Cantina pentru pasarele ( bird feeder )



     Cind e iarna grea si zapada mare multe dintre pasarelele care raman la noi peste iarna duc mare lipsa de hrana, zapada ingroapa in totalitate buruienile uscate de pe cimp si de prin paduri cu semintele carora se hranesc multe dintre ele.
 Pentru a le ajuta sa nu moara de foame dar si pentru a nu cadea in plasele nemernicilor care prind  iarna in laturi pasarelele infometate si le omoara ori le chinuiesc este bine sa le confectionam cantine speciale unde sa le punem de mancare, cheltuiala e minima, dar satisfactia ca ai salvat niste suflete nevinovate de pasarele este maxima... ele au teritoriul impartit pe zone si o hranitoare poate salva multe suflete de la pieire.

 Stiu ca multi dintre voi aveti asa ceva deja, si ca hraniti  pasarelele iarna, eu am mostenit acest obicei de la bunicul meu care iarna intreaga avea grija pasarilor si le dadea de mincare in 3 locuri din fanarul din gradina unde avea nutretul pentru animale, acum am vazut asemenea hranitori la Carmen care are si un prieten special abonat la ea la cantina pe mierloiu  Hansi :) la Elisa, la Praf de stele si la Dragos.

 Daca aveti o margine de geam mai mare si unde nu are acces nici o pisica  (alt mare dusman al pasarelelor ) atunci le puteti pune acolo mancare, daca nu aveti un asemenea loc atunci puteti confectiona una foarte simplu dupa un model de pe net... (bird feeder)

 Eu am facut una personal in mai putin de o ora....
Pentru inceput am luat 2 (doua) sticle tip  PET , una de 2 l.  si una de 5 l. , pe care le gasiti la aproape ori ce magazin caci sint cu suc si apa minerala, daca nu stati ca mine in catunuri pierdute unde abia s-a descoperit roata de curind... atunci le gasiti mai greu.... dar sint sigur ca va descurcati cu putina vointa.


     Taiati acele sticle dupa cum vedeti in foto... la PET-ul de 5 L ai taiati partea de sus si apoi ai taiati si gura de sub filet.



Dupa aceea lipiti dopul peste partea taiata (eu l-am prins cu nituri din 2 ace de gamalie incalzite la aragaz ) faceti o gaura in dop si puneti apoi capacul peste gitul de la sticla de 2 l. dupa aceea infiletati dopul la loc al sticlei de 2 litri si capacul va fi prins bine si nu va mai misca,  in felul acesta zapada si ploaia nu va intra in hranitoare.


     Taiati in sticla de 2 l. doua geamuri pe care sa intre pasarile, iar sub geam faceti cu o foarfeca 2 gauri prin care treceti o crengutza de copac (eu am pus o creanga din pomul de iarna ) apoi ai faceti o agatatoare  ca sa puteti agatza cantina la streasina, la geam s-au intru-n pom , si dupa aceea nu va mai ramane decit sa  o umpleti cu mancare, eu am pus in ea o punga de seminte de floarea soarelui  FARA SARE.

   Trebuie sa fiti foarte atenti cind le puneti seminte de floarea soarelui, de bostan s-au arahide sa nu fie sarate ca daca sint sarate le faceti mai mult rau decit bine :(.


 eu pe linga seminte de floarea soarelui le pun si o bucata de miez de paine si putina margarina, pitigoii adora margarina...
 Apoi am mesterit un cirlig si am agatat-o la streasina acolo unde pun in fiecare iarna cantina pentru pasarele.



 Sa nu fiti dezamagiti daca 1-2 zile la cantina voastra nu vine nici o pasare, ele o perioada o supravegheaza sa vada daca nu e o capcana... abia apoi se apropie de ea, dar dupa ce vor vedea ca nu li se intimpla nimic rau vor venii tot mai multe si mai multe...
 Daca stati in oras vor venii mult mai repede, la tara probabil vor venii mai greu, aici pasarelele sint mai sperioase, lumea le sperie, copii arunca dupa ele, animalele le ataca si sint speriate, niciodata nu veti vedea la tara vrabii s-au gugustiuci blanzi ca prin garile marilor orase unde lumea le da firmituri de paine si altele si ele considera oamenii ca pe niste prieteni.

 La mine in sat nici gugustiuci nu mai vezi, la mine pe strada este cineva care acu 2-3 ani ii impusca cu o arma cu aer comprimat si ii manca :(  si pina l-am dat la Politie eu si cu altcineva nu s-a potolit... dar cind l-am potolit noi..deja el distrusese o intreaga populatie de pasari de pe intreaga zona :(....
 De aceea zic.... prin aceste hranitori uneori se pot salva multe pasarele care altfel ar sfirsii rau :(...
 Va incurajez din toata inima daca aveti posibilitate sa va construiti una... sa o faceti... Dumnezeu va va rasplati pentru bunatatea voastra...
Stiu asta din experienta proprie.

UPDATE :



..

Comentarii

  1. Foarte frumos Ninu! Cand ajung acasa la tara sigur imi fac si eu unul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Spor la treaba Marius, sigur o sa faci fericite niste pasarele frumoase si flamande... care la vara o sa te rasplateasca cu cintecul lor minunat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna!
    Te urmaresc de mult,numai ca nu am lasat nici o data comentarii,acum ,m-am hotarit....eu stau la bloc,si o gramada de porumbei s-au aciuat deasupra blocului,cred ca datorita faptului ,ca multi vecini (si eu)punem de mincare pe pervazul geamului,la baie si la bucatarie.De multi ani facem asta,anul trecut ,chiar au si cuibarit,pe pervazul geamului ,la vecina de la etajul 9.Vecinii fiind plecati ,nu e-a deranjat nimeni.Asa sta treaba cu pasarelele din....cartierul nostru!De mincare nu duc lipsa !
    O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Janet. ma bucur mult sa stii, si eu cind locuiam la bloc hraneam porumbeii de la blocul nostru, dar aveam o vecina care hranea cateii din jurul blocului, si cind una dintre catele a nascut mergea si noaptea sa vada ce mai fac cateii, apoi le-a gasit familii la toti. Sint oameni buni multi pe lumea asta si ma bucur ca esti una dintre ei.
    Iti multumesc mult pentru comentariu, si sa stii ca o sa le astept cu mare drag si pe urmatoarele... :)
    O zi minunata iti doresc si eu tie !

    RăspundețiȘtergere
  5. M-ai zapacit cu inventivitatea ta.Si noi dam de mancare pasarelelor, asa cum spune si Janet : doar scoatem mana pe pervaz si gata festinul.Frimiturile de paine-i felul principal.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am 2 gugustiuci abonati de prin vara; le-am cumparat grau si le dau in fiecare dimineata. Daca uit de ei vin si-mi cer cand aprind lumina la bucatrie :) Sunt foarte simpatici si sunt deja parte din familia de animalute a casei :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce idee faina!!! Bine ca nu e Pufoasa langa mine, ca acuma, noaptea, m-ar pune sa decupez bidoanele de plastic, ca ea are toate calitatile pamantului mai putin rabdarea.
    Ea a facut o cutie din asta pentru pasari din carton, le-a facut si pat, ce-or face ele cu pat nu stiu... Numai ca la prima ploaie cartonul s-a inmuiat si casuta s-a daramat. Asta pe care ai facut-o tu e minunata, trebuie sa o incercam si noi. O sa-ti trimit poze, daca o vrea aparatul sa iasa din "coma profunda" in care a cazut de ieri:(

    RăspundețiȘtergere
  8. Zinca, aveti noroc dar la mine in curte sint 4 pisici ale vecinilor si pasarelele nu pot sa se coboare pina la geam ca acolo le asteapta pisicile, doar daca au o cantina asa sus au posibilitatea sa ajunga la mancare.

    tetris, ma bucur mult ca ai gugustiuci care te viziteaza, anul trecut eu aveam un botgros, era tare simpatic, uite ca sintem multi care iubim natura, chiar ma bucur mult sa stii.

    Ina, cu Pufoasa arhitect si cu tine ca inginer constructor sint sigur ca va iesii mai frumoasa decit a mea :).

    RăspundețiȘtergere
  9. Esti grozav Ninu! o idee fantastica! Si ai sa vezi câta bucurie îti va aduce! în curând ai sa-i botezi si tu pe cei abonati la "bird feeder-ul" tau. Hansi al meu aduce tot timpul si o prietena, pe Grete :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Carmen, astazi doar doi pitigoi au trecut pe la cantina mea :)) dar sint sigur ca maine vor venii mult mai multi :)

    RăspundețiȘtergere
  11. foarte frumos.O sa fac si eu dar la casa mea

    RăspundețiȘtergere
  12. Ninule vad ce nu sunt singurul cu astfel de idei, eu de cativa ani las struguri neculesi pentru pasari, acesta este singurul sezon in care vad mierle la mine in curte, hranitoare nu are sens sa fac deoarece au acces la porumbul cules in toamna :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Victoria, sa-ti ajute Bunul Dumnezeu
    sa ai ce-a mai frumoasa casa din universul acesta si sa ai loc pentru casuta pasarelelelor... care o sa te incinte cu frumusetea lor.

    Emil B, faina treaba, e tare fain sa fi om de omenie si acest lucru sa il stie si pasarile cerului nu doar oamenii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Abtine-te de la comentarii jignitoare sau vulgare ca oricum nu le va vedea nimeni, nici chiar eu ca pe alea le citesc cu ochii inchisi. De asemenea, postarea comentariilor sub anonimat vor fi aprobate intr-o anumita limita.

Postări populare de pe acest blog

Moartea unui joc frumos

Casio G-Shock, un ceas fara concurenta

Blogul lu' Ninu si Lumea femeilor