Opinel cutitul lumii


Cutitul Opinel a fost inventat de Joseph Opinel in anul 1895, piata mondiala cerea un asemenea cutit, adica un cutit care sa fie robust, rezistent, de calitate si totusi cu costuri minime de productie, asa a luat fiinta Cutitul Opinel, un cutit care la prima vedere poate ridica semne de intrebare privind robustetea... datorita faptului ca are doar lama de metal prinsa cu un nit pe un miner din lemn de fag (beechwood) dar cine are un asemenea exemplar vede in timp ca Opinelul este un supercutit, dupa inventarea lui el s-a vindut rapid in milioane de bucati, marinarii il cumparau in zeci de exemplare ca sa-l duca cu ei si sa-l foloseasca ca moneda de schimb, exploratorii, si cei ce plecau in lungi Safari-uri pe continentul negru carau cu ei lazi pline cu Opinele pe care sa le comercializeze in schimbul blanurilor si fildesului, in toata lumea. avea totusi un neajuns, unii vroiau un cutit mai mic..altii unul mai mare...dupa o cercetare atenta a pietii Joseph Opinel a facut cutitul Opinel de diverse marimi si le-a numerotat de la 1 la 10, (acum exista si numarul 12 si 13 ) Cutitul Opinel a avut un si mai mare succes de piata... Cel mai vestit Opinel este fara indoiala cel detinut de Sir Edmund Hillary care l-a folosit in expeditia pe Everest, datorita minerului de lemn era mereu cald si se putea lucra bine cu el si pe temperaturi scazute.

Cind Tican Rumano a strabatut Congo la pas pentru a descoperii noi terenuri de vinatoare iar colegii lui noi zacaminte de diamante aveau mereu la ei o lada cu Opinele pentru oferit cadou triburilor intilnite in cale, si el si tovarasii lui pe linga cutitele de vinatoare purtau si Opinele ca si cutite de rezerva .

Acum citiva ani cind a fost descoperit tribul de pigmei Mbenga lumea a crezut ca ei nu avusesera nici un contact cu civilizatia si traisera complet retrasi... dar in colibele multora s-au gasit cutite Opinel..semn ca in urma schimburilor comerciale dintre triburi..inainte de a ajunge omul alb in tinutul lor ajunsese Opinelul.

De la Berberii din Tunisia, la Peruvienii ce traiesc pe inaltimile Anzilor, de la Tuaregii din Sahara si pina la vinatorii din Alpii Elvetieni, toti au fost multumiti de Opinel, si toti il considera un prieten de nadejde.


Dupa ce lordul  Robert Baden-Powell a infiintat in 1907 Miscarea mondiala a Cercetasilor, aceasta a avut un succes nesperat, toate natiunile lumii libere s-au alaturat ei si Cercetasia a fost si este o miscare mondiala de educare a tineretului, ea a fost copiata si de Comunisti cind au infiintat organizatiile Soimilor Patriei si Pionieri, doar ca ei i-au deturnat adevaratul scop care era de educare a tineretului pentru a cunoaste natura si a-si dezvolta o filozofie de viata solida si au transformat-o in organizatii politice de tineret, desi Cercetasia este apolitica si Cercetasii pot avea ori ce religie fara nici o ingradire....
Pentru tinerii care se evidentiau in Miscarea Cercetaseasca, Lordul Baden-Powell a infiintat o recompensa speciala... si ea nu era o insigna ori o decoratie cum s-ar putea crede... ci era un cutit de buzunar Opinel vopsit in violet cu insemnul miscarii pe miner, pentru copii care aveau sub 12 ani el era Opinel nr 8 fara virf (pentru a evita ranirile accidentale) iar pentru ceilalti nr 8 cu virf....

Milioane de copii adormeau cu gindul ca poate in ziua urmatoare vor putea face o fapta indeajuns de buna si vitejeasca asa incit sa merite un cutit Cercetasesc
De la inventarea sa si pina astazi cutitul Opinel a fost folosit si indragit de muuulte generatii de oameni.

Cutitul Opinel este singurul cutit de buzunar din lume care are mai multe forumuri dedicate lui, exista multe concursuri in care persoane talentate modifica minerul acestui cutit si il incrusteaza cu fel de fel de modele, fiind din lemn acest lucru e usor... unele sint adevarate capodopere...



chiar si firma Opinel ofera acum modele cu minerul  din corn de antilopa, de bivol african, din lemn de maslin, cocobolo ori abanos... si exista posibilitatea de a alege un Opinel din inox ori unul din Otel Carbon,
 Opinelul a trecut de stadiul in care era un simplu cutit ieftin cu minerul de lemn..acum e istorie, e legenda, e un vis al celor ce isi doreau un cutit de buzunar unic, cu o lama ascutita unic si cu un design placut ... un vis devenit realitate.






Comentarii

  1. absolut minunata povestea acestui cutit! multam fain, ninule, ca ai postat-o, asa am primit si eu un cutit fain cu lama de 70 mm.
    dan (http://romaniadeieri.blogspot.com/), care-i un mare admirator al tau, mi-a facut cadou unul, citind articolul de pe blogul tau :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur mult vacutzo :).. si Opinelul meu e super, i-am mai dat cu abraziv manerul ca sa-l formez dupa mana mea si apoi l-am lacuit la loc... e super si e un cutit pe viata, sigur si elegant.
    Sa il folosesti sanatoasa ! :)
    Si ma bucur mult pentru tine, si eu am fost tare fericit cind l-am primit, stiam de mult de el si imi doream unul dar nu mi-am permis sa cumpar unu si din cauza ca cheltuielile de transport erau mai mari decit costa el .

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu placere !
    Si daca mai gasesti doritori poate faci o asociatie a posesorilor de Opinele, as vrea sa ma inscriu si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. I seldom leave comments on blog, but I have been to this post which was recommend by my friend, lots of valuable details, thanks again.

    RăspundețiȘtergere
  5. With great pleasure !
    Thank you for visiting my Blog !

    RăspundețiȘtergere
  6. hi, new to the site, thanks.

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte frumoasa povestea, am si eu un n0.6 de care pur si simplu m am indragostit intradevar este un briceag extraordinar il recomand tuturor mai ales ca pretul de achizitie este unul foarte mic

    RăspundețiȘtergere
  8. Ia-ti si unul nr 8 si o sa vezi ca e si mai cool decat 6-le :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Abtine-te de la comentarii jignitoare sau vulgare ca oricum nu le va vedea nimeni, nici chiar eu ca pe alea le citesc cu ochii inchisi. De asemenea, postarea comentariilor sub anonimat vor fi aprobate intr-o anumita limita.

Postări populare de pe acest blog

Moartea unui joc frumos

Casio G-Shock, un ceas fara concurenta

Blogul lu' Ninu si Lumea femeilor