Incredibilul Rooibos



      Recunosc ca nu am fost mare fan al ceaiului, la inceput consumam ceai doar cind eram racit, apoi dupa ce m-am casatorit beam in fiecare dimineata la micul dejun, imi placea cu piine prajita peste care sa fie asezat un strat generos de brinza de burduf sau brinza topita, imi placea mai mult ceaiul de fructe... apoi am descoperit ceaiul din flori de soc si o perioada am consumat doar din acela...

    Insa prin primavara an urma unui articol scris de Praf de Stele pe blogul ei despre ceaiuri a primit un coment de la Ana Maria in care ii recomanda mai multe tipuri de ceai, am tras si eu cu ochiul pe acolo si am incercat toate tipurile de ceai despre care se vorbea..iar printre ele era si ceaiul  Rooibos Vanila de la Teekanne...

  Nu mi-a trebuit mult pina mi-am dat seama ca ceaiul Roiboos printre celelalte ceaiuri este exact ca un diamant pus intru-n saculet de pietricele...
 ceaiul Roiboos  are o aroma extraordinara, si aroma de vanilie in combinatie cu Roiboosul este incredibila.
de fapt ceaiul Roiboos este in primul rind un medicament pentru viata lunga.


   In 1772, un botanist pe nume Carl Thunberg a fost prima persoana care a raportat despre existenta ceaiului Rooibos. Oricum, populatia din Africa folosea acest ceai de mii de ani, in special datorita proprietatilor sale medicale. Mai tarziu, deoarece ceaiul negru era prea scump, foarte multi oameni au ales ca alternativa ceaiul Rooibos.


   Cunsocut si sub numele de ceai rosu, ceaiul Rooibos este o bautura foarte populara in multe tari si etnii. De exemplu, in cele mai multe locuri acest ceai este consumat fara a i se adauga lapte sau zahar, dat fiind faptul ca cei mai multi oameni considera aceasta bautura ca fiind una dulce, cu un usor gust asemanator celui de nuca. In orice caz, in regiunea Africii de Sud, populatia obisnuieste sa adauge zahar si lapte la ceai, considerand ca ceaiul rosu este apropiat de cel negru.

   Cu deosebirea ca ceaiul negru, are un timp de infuzare scurt deoarece altfel se va obtine un gust amar, ceaiul rosu se poate lasa in apa oricat timp. Cu cat timpul de infuzare este mai mare, cu atat aroma ceaiului rosu este mai buna.


    Bineinteles, in afara de gustul deosebit, acesta are si multe proprietati medicinale. Un aspect foarte important il reprezinta faptul ca nu contine cofeina.

De fapt datorita compusilor benefici pe care ii contine a fost comparat cu ceaiul de musetel.

  Este adevarat ca ceaiul Rooibos este o alternativa naturala la medicatia pentru multe afectiuni, cum ar fi: colicile, crampele menstruale, durerile de dinti sau insomnia, mai exista si alte beneficii, care au fost demonstrate de catre cercetatori... printre ele detoxifierea organismului si intarirea imunitatii..
     Ceai mai importanti antioxidanti din ceaiul rosu sunt denumiti aspalathin si nothofagin. Planta Rooibos este unica  pe planeta care contine Aspalathin, in timp ce nothofagin-ul  poate fi gasit si in componenta altor plante...
     Aspalathin contine acizi fenolici precum si flavonoide, dintre care enumaram denumirele lor in limba engleza: isoquercitrin, rutin, quercetin, iso-vitexin, vitexin, chrysoeriol, orientin, iso-orientin, luteolin. Chiar daca toate aceste denumiri stiintifice nu va spun nimic, putem sa va spunem totusi ca toate acestea sunt benefice pentru organism.

   Pe langa continutul bogat in antioxidanti, ceaiul rosu mai contine si foarte multe minerale, care ajuta organismul in mentinerea sanatoasa a sistemului nervos, precum si a proceselor metabolice. De asemenea, mineralele sunt benefice si in sanatatea sistemului osos, a danturii si pielii.
Cuprul, fierul, magneziul, calciul, zincul si potasiul sunt cateva din mineralele din ceaiul rooibos.

Ceaiul rosu este ideal pentru oamenii care au pietre la rinichi (litiaza renala), deoarece nu contine acid oxalic.

Comparativ cu ceaiul negru si cel verde, taninele din rooibos sunt mai putine. Insa ceaiul Rooibos permite absorbita fierului si a altor minerale, fara a afecta digestia.

Ceaiul rosu este folosit in Africa pentru a ajuta in diferite probleme de sanatate, cum ar fi insomnia, tensiunea nervoasa, iritabilitate si migrene. Agentii sai anti-spastici sunt de ajutor in eliminarea colicilor sau crampelor stomacale la copii.

Afectiunile alergice de genul eczemei sau astmului pot fi tratate prin consumul de ceai rosu.

Ceaiul rosu este folositor si atunci cand este folosit pentru uz extern. De exemplu poate fi aplicat pe pielea iritata sau pe ranile minore. Antioxidantii din ceaiul rosu sunt in mod natural anti-fungici si anti-bacterieni, fapt care il face potrivit pentru o asemenea utilizare.

Alte proprietati benefice ale ceaiului rosu

Reprezinta o buna alternativa la folosirea medicamentelor antiinflamatoare de tipul NSAID (anti-inflamatoare nesteroidiene), care sunt daunatoare sanatatii atunci cand sunt folosite pe termen lung. Acestea antiinflamatoare afecteaza in special tractul intestinal. Ceaiul rosu nu are asemenea efecte adverse, fapt care il face o alternativa buna la antiinflamatoare.


Rooibos este numele african pentru "tufa rosie", in timp ce numele stiintific al acestei plante este "Aspalathus Linearis". Rooibos este o planta naturala care creste intr-o zona relativ restransa din sudul Africii, in zona muntilor Cedarberg. Frunzele acestei plante sunt procesate pentru a obtine ceaiul cunoscut sub numele de ceai rosu, atat de benefic organismului nostru. Nu exista nici o legatura intre ceaiul rosu si cel verde care provine din Camellia Sinensis.
     Eu personal pina in acest moment nu am gasit un ceai care sa aiba un gust mai placut decit ceaiul Rooibos si daca ii adaugati si citeva picaturi de lapte este o adevarata incintare.
 Desi multi dintre musafirii mei cind ii intreb daca nu doresc un ceai ma privesc ciudat... totusi e de preferat sa ne servim vizitatorii si prietenii cu un ceai plin de substante active sanatoase, decit sa-i servim cu un suc plin de E-uri... sau cu un pahar de tuica care le va termina ficatul...
 La urma urmei nici nu e frumos sa incerci sa-ti otravesti prietenii sau sa-i ajuti sa devina alcoolici...de aceea cind va calca casa musafirii oferiti-le un ceai... iar daca acel ceai va fi Rooibos Vanila by. Teekanne vor avea parte de o bautura placuta si sanatoasa.


........................


unele informatii din articol au fost preluate din :
http://www.oolong.ro/ceai-rosu.html

Comentarii

  1. Mmmm! Unul dintre ceaiurile mele preferate. Ziua mea nu ar fi comlpleta fara un ceai rosu :) Il recomand si eu!
    http://pauza-de-ceai.blogspot.com/2010/03/arome-rosii.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant ! prima data cand l-am gustat chiar am zis ca parca e ceaiul bunicii de nuci si citesc aici la tine ca aroma ceaiului chiar seamana cu cea de nuca:) am gusturi bune :)))
    Din pacate , pe mine nu m-a cucerit ceaiul asta, dar cine stie ?
    Imi place cana ta de ceai, e foarte fumoasa si ... e mov !;;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Alina, nici ziua mea nu ar fi completa fara el :)

    Maya, Ceaiul de Rooibos se gaseste in multe amestecuri cu alte plante aromate, e posibil sa gasesti o combinatie care sa iti placa.
    Cana este ce-a de-a treia :)..am spart doua colege de ale ei, imi plac canile care au aceasta forma, si cind nu am gasit una la fel am luat una dreapta, dar era groasa si simteam ca nici ceaiul nu are gust bun baut din ea :))
    Aceasta e o cana pentru fetite de fapt :)) dar are exact forma pe care o doresc eu si e si foarte subtire, se bea foarte fain din ea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant! Ma bucur ca iti place...sincer , neamestecat cu alte arome ...e un picut cam ciudatel la gust , insa e perfect potabil!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ninu, esti o adevarata enciclopedie ! Am sa cumpar si eu caci poate ma las de cafea.
    Somn usor !
    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  6. E sanatos orice ceai,dar pe asta nu l-am incercat inca,dar nu e prea tarziu .;)
    Multe informatii mi-ai mai oferit.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Abtine-te de la comentarii jignitoare sau vulgare ca oricum nu le va vedea nimeni, nici chiar eu ca pe alea le citesc cu ochii inchisi. De asemenea, postarea comentariilor sub anonimat vor fi aprobate intr-o anumita limita.

Postări populare de pe acest blog

Moartea unui joc frumos

Casio G-Shock, un ceas fara concurenta

Blogul lu' Ninu si Lumea femeilor